proteïnendieet


snel, efficiënt en blijvend gewichtsverlies

Het proteïnedieet beperkt de inname van koolhydraten. Ter vervanging worden meer proteïnen ingenomen.

Proteïnen houden je spiermassa in stand waardoor in combinatie met een strikte koolhydraatbeperking je eigen lichaamsvetten worden omgezet in brandstof.

Het proteïnedieet verloopt in vier fasen waarin je gaandeweg de drang naar ongezond voedsel kwijtraakt. Tegelijk verlies je effectief en blijvend lichaamsvet. Het einddoel is een andere levenswijze met een gezonder eetpatroon. 

Proteïnen zijn essentiële bouwstenen voor de opbouw en herstel van onze spieren. Vlees, vis, noten, peulvruchten en zuivel zijn belangrijke bronnen van eiwitten. Deze producten geven ook langer een verzadigd gevoel.

Ons lichaam gebruikt koolhydraten als energiebron. Koolhydraten vind je in onder andere brood, pasta, rijst, aardappelen snoep en gebak. Koolhydraten zijn ook een bron van suikers. En die heeft het lichaam veel minder nodig. Een proteïnedieet beperkt de inname van koolhydraten en voorziet proteïnen in de plaats. Bij gebrek aan koolhydraten gaat het lichaam op zoek gaan naar een andere bron van energie. Het lichaam zal vet verbranden om aan de energievraag te voldoen.

Het lichaam slaat overtollige vetten op waardoor het lichaamsgewicht toeneemt. Maar niet alle vetten zijn gelijk. Onverzadigde vetten vind je in onder andere noten, zaden en vis. Verzadigde vetten zitten in vet vlees, chocolade, gebak en meer.

Een gefaseerde aanpak

Het proteïnedieet doorloopt verschillende fase. De eerste fase is de strengste en brengt je in ketotoestand, dit geeft dan ook heel snel een merkbaar resultaat. Gaandeweg leidt het dieet naar  een gezonde levensstijl. Door koolhydraten door proteïnen te vervangen en de calorie-inname te beperken gaat het lichaam op zoek naar een andere energiebron. Het gaat vet verbranden om in de energievoorziening te voorzien.


De verschillende fases van het dieet

Het proteïnedieet doorloopt verschillende fase. De eerste fase is de strengste en geeft dan ook snel een merkbaar resultaat. Gaandeweg leidt het dieet naar  een gezonde levensstijl. 

Het verloop van een proteïnedieet varieert in functie van jouw specifieke situatie en doelstellingen. maar over het algemeen ziet een proteïnedieet er als volgt uit:

Fase 1 - de strikte fase: Dit is de beginfase van het dieet en duurt meestal tot je ¾ van je te verliezen gewicht verloren bent.In deze fase eet je voornamelijk voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte en beperk je koolhydraten en vetten. Om aan de hoge eiwitinname te komen maken we gebruik van eiwitsupplementen. Het doel van deze fase is om snel gewicht te verliezen en je lichaam in ketose te brengen, wat betekent dat het lichaam vet verbrandt in plaats van koolhydraten.

Fase 2 - de geleidelijke fase: Na de strikte fase begint de geleidelijke fase. In deze fase voeg je geleidelijk meer koolhydraten en vetten toe aan je dieet terwijl je nog steeds voldoende eiwitten blijft eten. Het doel van deze fase is om je stofwisseling weer op gang te brengen en je lichaam geleidelijk te laten wennen aan koolhydraatinname.

Fase 3 - de stabilisatiefase: In de stabilisatiefase begin je je dieet te normaliseren en een gezond voedingspatroon aan te nemen. Je kunt nog steeds voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte eten, maar je voegt steeds meer koolhydraten en vetten toe aan je dieet. Het doel van deze fase is om je gewicht te stabiliseren en ervoor te zorgen dat je gezonde eetgewoonten ontwikkelt.

Fase 4 - de onderhoudsfase: De onderhoudsfase is de laatste fase van het proteïnedieet. In deze fase eet je een uitgebalanceerd dieet met een gezonde mix van eiwitten, koolhydraten en vetten. Het doel van deze fase is om ervoor te zorgen dat je je gewicht behoudt en je gezonde eetgewoonten behoudt.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende proteïnediëten verschillende fasen en tijdschema's kunnen hebben. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elk dieet individueel is en dat de snelheid en het succes van het afvallen afhankelijk kunnen zijn van verschillende factoren, zoals je gewicht, leeftijd, geslacht en lichamelijke activiteit.

Contacteer ons voor meer info over onze aanpak of boek meteen een opstartconsultatie.